Setting av tulipanløk i hagen

Det er fullt mulig å sette tulipanløk i potter og krukker i tillegg til vanlig bed, men uansett er det fire forhold som er spesielt viktig å ta hensyn til hvis vi skal få et vellykket resultat – settetidspunkt, settedybde, jordblanding og drenering.

 

Utrolig at denne lille flassete brune løken kan bli en flott tulipan til våren

Utrolig at denne lille, flassete brune løken kan bli en flott tulipan til våren.

 

Settetidspunkt

Tulipaner er vårblomstrende løk som settes på høsten, sesongen før blomstring. Vårblomstrende løk trenger en kuldeperiode for å danne blomster, men det er viktig at løken settes i god tid før frosten kommer slik at den får dannet røtter. Vann løkene i tiden rett etter planting. Dette stimulerer rotveksten. Jo tidligere røttene dannes, desto raskere tåler løken frost og kulde. Vanningen kan stanses så snart høstregnet setter inn.

 

Det er gøy å sette løk sammen med venner og familie

Det er gøy å sette løk sammen med venner og familie

 

Settedybde

Det finnes en tommelfingerregel for settedybde: Sett en løk tre ganger så dypt som den selv er høy. Er løken 2 cm høy skal den settes i et hull som er 6 cm dyp. Det er bedre å sette løken litt for dypt, og få en litt senere blomstring, enn at løken fryser ut fordi den har blitt satt for grunt. Løkene bør settes med spissen opp. Løk i potte kan stå litt nærmere hverandre enn de gjør i hagen.

 

Jordblanding

Sørg for at jorda lett og fin. Litt sandholdig jord er aller best for løkens fiende nummer en er vann. Blir løken stående for fuktig vil det ikke gå lang til før det råtner.

 

Drenering

I potter og krukker kan det være vanskelig å regulere fuktigheten. Både for lite og for mye vann kan føre til utfordringer. En viktig betingelse er å sørge for god drenering i potten slik at at knollene eller løken ikke “drukner”. Dessuten må potten være dyp nok for å forhindre at løkene tørker ut. Vann regelmessig og knip bort visne blomster.

 

Frost

Vanligvis er ikke vinterfrosten noe problem for løk som står i potter. Men ikke sett løkene for nær pottekanten, for frosten trenger raskt igjennom via sidene. Ved sterk kulde kan du pakke inn pottene i for eksempel isolasjonsfolie med luftputer. De kan også midlertidig plasseres på et sted hvor temperaturen holdes mellom frysepunktet og 10C°.

 

Fine snittblomster

Det er alltid herlig med blomster i huset, og enda morsommere er det når du kan hente dem fra egen terrassebeplantning. En del blomster fra blomsterløk og knoller er meget velegnet til snitt, særlig tulipaner.

 

Tulipaner fra egen hage

Tulipaner fra egen hage