Er tulipanene som jeg kjøper i butikken Norske?

Ja, de aller fleste tulipanene du får kjøpt er produsert i Norske gartnerier som sørger for at du alltid får ferske, friske og kortreiste tulipaner av god kvalitet

 

Hvor kommer tulipanene egentlig fra?

Tulipanen stammer opprinnelig fra Tyrkia og Iran, hvor den, lenge før den kom til Europa, var en populær plante. Løk og frø dukket opp i de fleste europeiske land i slutten av det 16. århundre, hvor de ble utbredt sammen med krydderurter og andre vekster av korsfarere, krydderhandlende og munker.

 

Når kom de første tulipanene til Norge?

De første tulipanene kom til Norge høsten 1596. Det var legen Henrik Høyer som brakte med seg tulipanløker hjem til Bergen etter å ha vært en stund i Leiden i Holland. Han satte løkenene ned i jorden på høsten våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge.

 

Hvor mange tulipaner produseres det i Norge i dag?

I løpet av tulipansesongen, som strekker seg fra november til april, kjøper vi 80 millioner tulipaner. Det betyr at det produseres rundt fire hundre tusen (400 000) tulipaner hver eneste dag i løpet av tulipansesongen som strekker seg fra November til april.

 

Hva mens med Tulipanmanien?

Ingen annen blomst har hatt så stor innflytelse på politikk, økonomi og kultur som tulipanen. Etter at tulipanene ble innført til Europa fra Asia på 1500-tallet ble den raskt en verdifull handelsvare og et statussymbol. Tulipanene kom først til Holland og det var bare overklassen som hadde råd til de sjeldne og dyre tulipanløkene. Folk gikk mann av huse for å kjøpe seg disse løkene, og etter hvert kunne sjeldne løker gå for skyhøye summer- det ble tulipanmani. Det hele endte med børskrakk, og finanskrisen var et faktum.  Etter krisen stabiliserte markedet seg, og i dag er tulipan en stor eksportartikkel for Nederland, som eksporterer tulipanløker til hele verden.

 

Hvordan oppstod navnet Tulipan?

Navnet tulipan stammer fra det persiske ordet toliban (turban) som viser til formen på løken. Oversatt til latinsk blir dette tulipa eller tulipan på norsk.

 

Finnes det noen regler som bestemmer hvordan tulipanbuketten bør være?

Det finnes mange tradisjoner rundt blomster, men når det gjelder tulipaner finnes det ingen regler. Tulipaner kan pynte opp i hverdagen, høytiden eller i festlige lag, og en ting er sikkert – tulipaner er vakrest i flokk. En stor bukett med tulipaner i blandede farger eller farger som går ton-i-ton – uansett vil du få en blomsterbukett som fanger oppmerksomheten.

 

Hva betyr tulipaner på blomsterspråket?

Tulipaner symboliserer berømmelse, eller den perfekte elsker. Rødt er kjærlighetens farge, men til en venn fungerer tulipaner i alle farger og fasonger som en god budbringer.

 

Finnes tulipaner i alle farger?

Røde, gule, oransje, lilla, rosa, hvite – tulipaner finnes i alle farger unntatt blå og svart. Tulipaner har også mange ulike fasonger fra doble, tofargede, frynsete til de helt enkle.

 

Skal tulipanene snittes før de settes i vase?

Ja, du bør snitte stilkene ca 2 cm (rett over) med en skarp kniv, og sett deretter buketten i kaldt vann.
Når tulipanene har trukket vann og blitt spenstige, tas plasten av og tulipanene kan arrangeres i en ren vase med kaldt vann.